--. Ja niin teorian pohja pettää,

- 1) kun päävärien määritelmästä ei välitetä!

- Siitäpä seuraa, että väriopin harjoituksissa tarvitaan ainakin kaksi erilaista punaista ja sinistä, että niiden sekoituksista saisi syntymään edes jokseenkin kelvollisia välivärejä: vihreää, oranssia tai violettia.

Arkitodellisuudesta tiedämme hyvin, että puhtaita välivärejä syntyy vaivatta additiivisten eli valoisuutta lisäävien päävärien (RGB) yhdistelmistä. Nyt edessäsi olevan kuvaruudun kaikki värisävyt tehdään juuri näin.

Vaivattomasti syntyvät myös esim. kaikki valo-
kuvien tai lehtien nelivärikuvat vain subtraktiivisilla eli valoisuutta vähentävillä pääväreillä (CMYK). Myös käyttämästäsi tulostimesta löytyvät nämä päävärit.
----. Mikä siis olikaan päävärin määritelmä?

- 2) kun vastaväreistä ei synnykään harmaata!

Perinteisen väriopppimme mukaisista vastaväreistä ei millään voi syntyä harmaata. Selkeimmin tämän väri-ilmiön voi havaita oheisista väriyhdistelmistä. Toisin on käänteisvärien kohdalla. Ne nimittäin perustuvat näköjärjestelmämme pääväreihin. Katso täältä.

    "Entä jos edellä mainittuja vastavärejä sekoi-
    tetaankin vesi- tai öljyväreinä keskenään, eikö silloin pitäisi syntyä neutraalia harmaata? Näin ainakin väriopin yhteydessä korostetaan."

Jos useita eri värisävyn maaleja sekoitetaan, syntyy niistä aina tumma seos. Kun tätä joskus lähemmäs mustalta näyttävää seosta vaalennetaan riittävästi vedellä tai valkoisella maalilla, nähdään tietenkin jonkinlaista harmaata. Vain näköjärjestelmämme käänteisvärejä optisesti sekoittamalla voidaan saada näkyviin harmaata - täsmällisesti - ilman konstailuja.

------."Silmät eivät maaleja sekoittele!"

3) kun vastaväreistä ei saa toistensa jälkikuvia!

-- Katso hetken aikaa kuvassa vilkkuvaa ristiä.
Huomaat pian, että violetin jälkikuva ei ole keltainen, eikä keltaisen violetti, vaikka koulujemme vanha värioppi yrittää meille niin sinnikkäästi uskotella
(ks. myös tämä).

Kuten edellä oleva vastaansanomattomasti osoittaa, perinteisen väriopin väittämien tueksi ei ole olemassa aistein havaittavia todisteita eli empiiristä evidenssiä.

Kaunistelematta:

..- Kouluissamme 'ikiomaan väriteoriaan' tukeutuva
..- väriopetus on tosiasioista piittaamatonta ja
..- siksi se ei täytä asetuksen 422/2012 3§:n ....-eikä yliopetuslain 940/,,2017 vaatimuksia.

...... Kun sen voi itse nähdä, ei tarvitse enää
..........uskoa todistamattomiin väittämiin.

.............................. M O T

----- * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kriittistä tekstiä väriopista

Aiheesta myös STT:n uutisissa

Käänteisväriteorian testi

Testaa nyt väritietosi

Kokeile itse

Lähde: .---_- Värit pintaa syvemmältä
---------- Beneath the Surface of Colours

Katso TÄÄLTÄ näytteitä kirjasta